Hemslöjdssektionen

Beställ våra böcker

13.06.2019 kl. 16:56
Hemslöjdssektionen har under årens lopp givit ut flera böcker. Böckerna kan beställas via Ålands Marthadistrikts kansli:
martha(at)aland.net

Sedan början av 1970 talet har Ålands marthor samlat bolstervarsrandningar. Den främsta orsaken till detta samlande är viljan att ta tillvara en liten del av vår kultur. En liten bit kvinnokultur som vi själva höll på att förstöra genom intensiva storstädningar där allt som var gammalt och slitet skulle brännas eller klippas till mattrasor. Randstickan var forna dagars mönsterprov. Runt en pärtstump eller annan träbit lindade man färgade bomullsgarner för att pröva sig fram till ett vackert randmod.

Boken innehåller 17 beskrivningar med revnota och teknisk info samt underbara bilder på löpare.

ISBN 951-99937-6-2
5 € + postavgifter

Trasmattan upplever idag en renässans i takt med att man renoverar gamla bondgårdar och försöker återskapa inredning och stämning. Att väva trasmattor innebär också återanvändning av textilier/råvaror - ett viktigt begrepp för dagens miljömedvetna människor.
Vi hoppas att du bland bokens många bilder och beskrivningar av trasmattor ska hitta ett lämpligt "randmod" och inspireras till att väva nya mattor efter de gamla förebilderna. Kanske boken också väcker intresset att närmare studera de gamla trasmattor som ligger bortglömda i uthus och på vindar.

ISBN 952-90-7460-3
15 € + postavgifter

Förr använde kvinnorna ofta stora schalar - stordukar - som ytterplagg. Ett traditionellt och praktiskt klädmode som också passar dagens kvinnor. Boken innehåller dokumentation, bilder och vävbeskrivningar till 19 äldre schalar från olika delar av Åland. Man kan följa vävbeskrivningarna och färgvalen i boken - eller välja sina egna färger. Här finns också vävtekniska anvisningar och en intressant historik. Vi hoppas att denna bok ska inspirera många till att väva sin egen schal - en varmare som ytterplagg, en tunn för festligare bruk eller en schal till folkdräkten.

ISBN 952-91-2558-5
10 € + postavgifter

Hemslöjdssektionen
Kontaktuppgifter

Kontakt

Sigbritt Fagerström
Ordförande & sekreterare
siggemuggaland.net
040 0812 009